Természetes anyagok az otthonunkban

Nagyon sokan kedvelik, ha a lakásban megjelennek a természetes anyagok. Érdemes már a tervezés és az építkezés megkezdése előtt kigondolni azt, hogy milyen – a természetben megtalálható – alapanyagokat szeretnénk alkalmazni az enteriőrben. Nézzük meg melyek azok a természet adta kincsek, melyekkel komfortos otthont, kellemes teret alakíthatunk ki.

  1. Elsőként a fát említeném meg, melyből tetőszerkezetek, lépcsők, korlátok, nyílászárók, bútorok, kiegészítők készülhetnek. A munkálatok megkezdése előtt a tervezési fázisban dönthetünk arról, hogy a tetőszerkezet gerendáit eltakarjuk vagy kihangsúlyozzuk. Nem releváns az otthonunk stílusa, hiszen a fa számtalan módon megjelenhet a lakásunkban. Nagyon sokan kedvelik a nyers fát, de alkalmazzák a pácolt, festett felületeket is. Megjelenésével garantáltan egy melegséget sugárzó, kellemes miliőt teremthetünk.
  1. A téglát emelném ki másodszor. Szintén természetes hatású anyag, fókuszpontként jelenhet meg a nappaliban, az étkezőben. Megfelelő berendezési tárgyak összeválogatásával loft stílusúvá varázsolhatjuk vele az otthonunkat. A tégla mellett szólnék néhány szót a kövekről és a kavicsokról is. Ezek szintén karakteres anyagok, használatukkal esztétikus és időtálló felületeket hozhatunk létre.
  1. Ha valaki elegánsabb enteriőr kialakítását tervezi, annak a márványt és a gránitot javaslom. Felhasználásuk nagyon sokrétű, csak az egyéni ízlés befolyásolja. Készülhetnek belőlük fal- és padlóburkolatok, lépcsők, párkányok, oszlopok. A gránitot előszeretettel alkalmazzák konyhapultok készítésénél is, viszont ebben az esetben ez kellő körültekintést igényel. Impregnálás nélkül a zsírok és olajok beszívódnak az anyag mélyebb rétegeibe és ott tartós elszíneződést okozhat.

Naturális légkört teremthetünk továbbá akkor, ha természetes alapanyagú dekorációs- és használati tárgyakat vásárolunk. Ezek készülhetnek nádból, rattanból, banánlevélből, pamutból, lenből és gyapjúból.

A fa ugyan igényel az idők folyamán némi törődést, de minél természetesebb valami, annál szebb. A magasfényű lakkozás már a múlté, a jelenkor inkább a fa eredeti, természetes szépségét, erezetét, rajzolatát részesíti előnyben. Manapság a vásárlók a viasszal és olajjal kezelt darabokat részesítik előnyben.

Képek: Pinterest